Nyhet 2

Förföljelsen av kristna ökar ständigt

För några år sedan var det endast Nordkorea som bedömdes ha extremt svår förföljelse mot kristna, nu är det elva länder som kvalar in i den kategorin. Det visar World Watch List 2019.

Open Doors bevakar förföljelsen av kristna i 150 länder och varje år publiceras en lista på de 50 länder där de kristna har det som svårast.

– Sedan 2006 har förföljelsen ökat konstant, och sedan 2012 har den accelererat. I år kan vi säga att det har aldrig förut varit så tufft som det är nu, säger Peter Paulsson, generalsekreterare på Open Doors.

Placeringarna grundas på ett poängsystem där max är 100.

– För varje år som går krävs högre poäng för att komma in på listan. När vi väger samman alla 50 länderna så är det 245 miljoner kristna som drabbas av allvarlig förföljelse. Det innebär en av nio kristna i världen, konstaterar Paulsson.

De flesta länderna är muslimska, men hinduiska, buddistiska och kommunistiska är på uppgång. Algeriet ökar mest.

– Där har en stor grupp araber blivit kristna och de delar frimodigt med sig. Men det har regimen sett och slår tillbaka.

Man ser tre tydliga trender där en är auktoritära stater som tillgriper lagstiftning, exempelvis Kina. Målet är att hindra kristendomen och göra allt mer kinesiskt. Bland annat måste nu kyrkor skylta att personer under 18 år inte får gå in där, ingen religiös undervisning får ges till unga. Den kinesiska flaggan ska placeras högre än korset och nationalsången ska sjungas innan gudstjänsten.

– Flera länder gör liknande saker, men Kina utmärker sig, kommenterar Peter Paulsson.

Så är det nationalistiska regimer som särbehandlar kristna. Ett exempel är Indien som promotar hinduismen allt mer, med målet att ha ett språk och en religion.

– Nu ligger Indien på topp tio, världens största demokrati. Det är märkligt att det har kunnat gå så här.

En tredje trend handlar om att radikaliserad islam tappar inflytande i Mellanöstern, men tilltar söder om Sahara där de i första hand strider om landområden mot kristna herdar.

Vad kan vi göra här i våra trygga församlingar?

– Man kan tända ett särskilt ljus i varje gudstjänst och be. Bönen har betydelse. Men också engagera sig för de kristna flyktingar som kommer hit, säger Peter Paulsson.

– Berättelserna från dessa förföljda om hur Gud är med och har kontroll och makt motiverar. Vi behöver höra dem för att stärka och förbereda oss i våra skyddade liv här.

 

 

Fakta: World Watch List

Poängen räknas utifrån sex kategorier: Privatliv. Familjeliv. Sociala nätverk. Livet som medborgare. Kyrkoliv. Våld.

Våldet är svårast i Nigera och Pakistan, de har fått maxpoäng på våld.

Irak backar, men har fortfarande 79 poäng.

Helt nya i år är Marocko och Ryssland. Ryssland har varit med tidigare men är tillbaka.

Nordkorea har 94 poäng, toppar listan 18: e året i rad.

World Watch List är ett forskningsprojekt, görs som en vetenskaplig studie av forskarlag i Holland med en metodik som offentliggjorts.

Open Doors jobbar med påverkan ibland annat EU, FN och Sveriges riksdag.

2 Kommentarer
Thorsten Schütte
Av vem förföljs kristna i Mexiko, plats 39?
Sture Wilhelmson
Ni skriver: "Nu ligger Indien på topp tio, världens största demokrati." Hur kan man kalla ett land demokrati om inte religionsfrihet råder?